Възстановяване на ДДС от ЕС

ДДС от ЕС

Пропър Акаунт БГ ООД,  съдейства на своите клиенти, на всеки етап свързан с процедурите по възстановяване на ДДС, като помощ при съставянето на всички задължителни документи, съвети и контрол върху всички специфични изисквания и условия.

Относно статуса:

  • да е ДЗЛ и да е регистрирано за целите на ДДС в България;
  • да е установено на територията на България;
  • за периода на възстановяване да не е имало седалище, адрес на управление или постоянен обект, или при липса на такива – постоянен адрес или обичайно пребиваване на територията на държавата-членка по възстановяването.

Относно дейността:

  • за периода на възстановяване, лицето искащо възстановяване трябва да не е извършвало доставки с място на изпълнение на територията на държавата-членка по възстановяване с изключение на:

                 доставки, облагаеми с нулева ставка;
                 транспортни услуги и спомагателни услуги за тях;
                 доставки, за които получателят е лице – платец на данъка.

Относно начисляването на ДДС:

  • За да подлежи на възстановяване ДДС, следва да е начислен правомерно:

                 от регистриано за целите на ДДС лице в държавата-членка по възстановяване за доставени стоки или услуги по облагаема доставка с място на изпълнение на държавата-членка по възстановяване;
                 за осъществен внос на територията на държавата-членка по възстановяване.

    Периодът, за който се извършва възстановяване на данъка, е три календарни месеца и/или календарна година. Периодът на искането може да бъде в рамките на една календарна година.
    Искането за възстановяване на ДДС може да се отнася за период, по-кратък от три календарни месеца, само когато този период е остатък от календарната година. Т.е. периодът не може да бъде по-малък от три календарни месеца, освен при начална дата след първи октомври.

    Данъчно-задълженто лице, установено и регистрирано на територията на България може да упражни правото си на възстановяване на данъка върху добавената стойност най-късно до 30 септември на календарната година, следваща годината, през която е възникнало правото на възстановяване на данъка.
    Правото на възстановяване на ДДС се погасява, когато искането за възстановяване на ДДС не е представено пред компетентния орган по приходите в срок до 30 септември на годината, следваща календарната година, през която е възникнало правото на възстановяване на данъка.

    Когато искането е за период от три календарни месеца, сумата на данъка за възстановяване не може да бъде по-малка от 400 Еuro или равностойността им в съответната национална валута.
    Когато искането е за период от една календарна година или за остатъка от същата, сумата на данъка за възстановяване не може да бъде по-малка от 50 Euro или равностойността в съответната национална валута
    Когато конкретната доставка е предназначена само за извършване на доставки без право на данъчен кредит, за лицето не е налице право на възстановяване на данъка.